De stad Lissabon // openbaar vervoer, dingen te doen

Lissabon is een van de oudste steden ter wereld, gelegen aan de westkust van Portugal. Het is de hoofdstad van Portugal en heeft een geschat inwonersaantal van 550.000 mensen. In de agglomeratie Lissabon wonen ongeveer 2,7 miljoen mensen. Door de stad stroomt de rivier de Taag. Het is het epicentrum van de Portugese economie, het financiële middelpunt en een grote toeristentrekker.

Openbaar vervoer

Metro en tram

Lissabon heeft een groot en efficient metrostelsel. Het netwerk spreidt zich uit over de gehele Lisbon Metropolitan Area, inclusief Amadora en Loures. De Lisbon Metro bestaat uit 4 lijnen, blauw, geel, groen en rood. Er zijn meer dan 55 stations met een totale lengte van 44.2 kilometer. Bekender dan de metro is het tramnetwerk. De bovengrondse cabines worden ook wel de americanos genoemd, omdat ze in de 19e eeuw werden geïmporteerd uit de Verenigde Staten van Amerika. Er zijn een aantal trams met een geel design uit de vroege 20e eeuw die nog rondrijden. Een goed voorbeeld hiervan is tram 28. Op Tramlijn 28 rijden echter ook modernere versies van tram 28 rond.

Trein, bus en meer

Wil je vanaf Lissabon verder weg, dan kun je het beste de trein pakken. Grote treinstations zijn Gare do Oriente (bereikbaar met stop 3 (reistijd 5 minuten) vanaf de rode lijn die vanaf Lissabon Airport gaat), Santa Apolónia, Entrecampos en Cais do Sodré (centrum Lissabon). Er zijn vier lijnen vanaf Lissabon, de Cascais, Sintra, Azambuja en Setúbal. De uitvoerder van de eerste drie is Comboios de Portugal, vaak afgekort tot CP. De laatste lijn naar Setúbal wordet uitgevoerd door Fertagus.

Het netwerk stadsbussen is eigendom van Carris. Er zijn een groot aantal lijnen die door de stad lopen. Er zijn ook een flink aantal veerboten die de twee stadshelften met elkaar verbinden.

Dingen te doen in Lissabon

De stad Lissabon is een van de oudste steden ter wereld. Niet verwonderlijk dat het een stad met veel bezienswaardigheden is. Er is dus genoeg te doen in de stad! Natuurlijk zijn er heel veel historische bezienswaardigheden, maar er zijn ook voetbalstadia te bezoeken, of museums met moderne kunst.

De Torre de Belém is een verdedigingstoren bij de rivier de Taag. Ook dit bouwwerk staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Het is een iconisch beeld, zeker met een zonsondergang is er een prachtig uitzicht vanaf de toren.

Het klooster Mosteiro dos Jerónimos is een klooster dat de werelderflijst heeft bereikt. Toen de ontdekkingsreiziger terugkwam uit India, werd het klooster ter ere van de ontdekking gebouwd. Hij is na zijn dood in 1524 begraven in het klooster.

Het Lisbon Oceanarium is een aquarium in het oosten van Lissabon. Ontworpen om als een vliegdekschip te lijken, ligt het in de rivier de Taag. Het werd gebouwd voor de wereldtentoonstelling 1998 in Lissabon. Het aquarium is onderverdeeld in zes themagebieden; de oceanen. Van de Atlantische oceaan met spinkrabben en hondshaaien tot en met Indico Tropical met kwallen en koralen, er is veel te vinden.

Kastelen, brug, musea, voetbal

Castelo de São Jorge is een kasteel vlakbij rivier de Taag. Het staat op een hoge heuvel in de stad, op een strategische positie. Het is gebouwd door de Moren, de islamitische bevolking die op het Iberisch Schiereiland (Portugal + Spanje) woonde, tot ze compleet werden verdreven aan het einde van de 15e eeuw. Al in de 12e eeuw werd Lissabon samen met het kasteel tijdens de tweede kruistocht veroverd door de katholieken. Dit ging niet zonder geweld, de kruisvaarders plunderden de stad. Sommigen van hen bleven zelfs om een nieuw bestaan in de stad Lissabon op te bouwen.

Ponte de 25 de Abril is een iconische brug dat is vernoemd naar de datum dat de Anjerrevolutie werd ingezet. Tijdens die revolutie vormde er een democratie in Portugal. Ook is er een nieuwere brug die de naam van Vasco da Gama draagt.

Er zijn verschillende musea in de stad die de moeite waard zijn. Museo Nacional de Arte Antiga, is het belangrijkste kunstmuseum van niet alleen Lissabon, maar van heel Portugal. Centro de Arte Moderna is een museum met moderne kunst. Dit laatste museum in Lissabon is heel divers.

Als je een voetbalfan bent dan ben je in de juiste stad. Lissabon is de thuisstad van SL Benfica en Sporting Lissabon. De stadions zijn te bezoeken en tours zijn te verkrijgen.

PARK –> Lissabon rooftop bar

Houd je van een mooi uitzicht vanaf een rooftop bar, dan is PARK bar een goede tip. Het bevindt zich op het dak van een parkeergarage. Als je omhoog loopt heb je niet het idee dat dit de goede plek is, je zult echter al gauw muziek horen. Als je dat hoort, dan ben je op de goede weg. Eenmaal aangekomen bij PARK heb je een prachtig uitzicht over de stad, inclusief de Ponte de 25 de Abril.

Hiernaast zie je de ‘ingang’ van PARK bar. Niet echt de ingang die je verwacht van een rooftop bar, aangezien die meestal bovenop hotels te vinden zijn. Wij raden het echter aan, het is zeker de moeite waard!